Bengt Ellis 


1923 - 2007

 

 

 

 

Bengt Ellis föddes 1923 i Stockholm och var sedan många år bosatt i Funäsdalen.
Han avled efter någon dags sjukdom den 27 maj 2007.
Sin konstnärliga utbildning erhöll han vid Edv. Berggrens och E. Ollers målarskolor.
Bengt Ellis blev främst känd för sina målningar och akvareller med motiv från Härjedalens fjällvärld men under sina många resor världen runt har han skapat bilder från de mest skiftande miljöer.
I ungdomen var han en tid bosatt i Lassekrog, där han lärde känna målaren Rune Sigvard och författaren Albert Viksten, vilken han senare följde till Canadas vildmarker. Senare i livet besökte han vid flera tillfällen Canada och Alaska liksom Island, Svalbard och Grönland där han målade arktiska och subarktiska  naturmiljöer och människor.
Under en 20-årsperiod  hade Bengt Ellis en ateljé i Spanien förutom den på fjället i Funäsdalen, vilket gav  möjlighet att ingående lära känna och tolka de spanska och moriska kulturerna.
Bengt Ellis har rest i Västindien, Amazonas, Ecuador och Peru där han i akvarell och olja gjort inträngande porträtt av den indianska lokalbefolkningen. Den tropiska regnskogen har han tolkat i stämningsfyllda bilder från Java och Bali.
Bengt Ellis hade ett stort engagemang för natur och miljö liksom för världsutvecklingen i stort. Detta har han visat i starka bilder som skapat eftertanke hos betraktaren.
Förutom sin verksamhet som bildkonstnär har Bengt Ellis som författare publicerat följande böcker: ”Spansk dagbok”, ”Landet närmast solen ”, ”Glödande öar i Karibien”, ”Härjedalen i akvarell och prosa” ,”Hemliga landskap i Härjedalen”och "Ellis, 60 års måleri".
Han har erhållit tidningen Vi:s illustratörsstipendium, Sv. författarförbundets resestipendium vid ett flertal tillfällen och Peterson-Bergerstipendiet.
Under sin långa verksamhetstid medverkade Bengt Ellis  i separat- och samlingsutställningar på många platser i landet samt i flera av ovannämnda länder.
Så sent som i novemer 2006 hade han en mycket omtyckt och välbesökt retrospektiv utställning på länsmuseet i Östersund.
Offentliga utsmyckningar har han bl.a. utfört för Jämtlands läns landsting (Åsbygdens  Naturbruksgymnasium), Väggmålningar i Naturum i Vålådalen och Väggmålning i Fjällmuseet i Funäsdalen.

Se flera bilder av Bengt Ellis!

 

                                      Olja: Grå ödemark