Serigrafi (Uttersberg 03I)  44 x 68 cm

 

 

 Xavier Grau  bor och arbetar i Barcelona där han föddes 1951.  Han räknas som en av sin generations mest uppmärksammade spanska konstnärer. Sina studier började han vid Barcelonas "Fakultet för de Sköna Konsterna", där han 1973 avlade licentiatexamen på skulpturlinjen.

Under åren  1982 - 87 tjänstgjorde han som professor i måleri vid samma konstakademi.

Han har belönats med Fondación Juan March Stipendium (1977) och stipendium från Spanska Kulturministeriet (1981).

Vid mitten av 1970-talet kom han i kontakt med målarna José Manuel Broto, Javier Rubio och
Gonzalo Tena, med vilka han framträdde på olika samlingsutställningar 1975 och 1979 i Frankrike, Tyskland och Danmark. Tillsammans startade de konsttidskriften TRAMA, vars första nummer presenterades i samband med utställningen "För en kritik av måleriet" (text av Antoni Tapies) på Galeria Maeght i Barcelona.

Separatutställning i den katalanska paviljongen på Expo i Sevilla 1992. En stor artikel om Xavier Grau har skrivits av Enrique Juncosa och publicerats i tidskriften Lápiz. Han har även blivit intervjuad av
Oscar Fontrodona som skriver för tidningen ABC (1992). Han har  föreläst på Madrids Universitet om abstrakt måleri och på MACBA om sina egna verk som tillhör museet 1996. Första retrospektiva utställningen 1997 vid Centre d´Art Santa Monica, Barcelona.
I Sverige har Xavier  Grau ställt ut hos Galleri Astley första gången 1990 i samarbete med
Galleria Maeght, Barcelona. Kontakt har sedan upprätthållits mellan konstnären och Galleri Astley så att en ny utställning kunde arrangeras 2002.

Xavier Grau är representerad i offentliga och privata samlingar bl.a. i Spanien,  Frankrike, Japan, Norge och Sverige

                                

                                             
Serigrafi (Uttersberg 02)  49 x 69 cm                                           Serigrafi (Uttersberg 03II)  67 x 45 cm